Origens

Ciutadans s'origina a la plataforma "Ciutadans de Catalunya", impulsada per prestigiosos intel·lectuals catalans com Fèlix de Azúa, Albert Boadella, Francesc de Carreras, Arcadi Espada, Teresa Giménez Barbat, Ana Nuño, Félix Ovejero, Félix Pérez Romera, Xavier Pericay, Ponç Puigdevall, José Vicente Rodríguez Mora, Ferran Toutain, Carlos Trías, Ivan Tubau i Horacio Vázquez, que recollien el sentiment de molts ciutadans de Catalunya que no se sentien representats pels partits polítics existents.

El 7 de juny del 2005, es va presentar un Primer Manifest que plantejava a la societat la necessitat de crear un nou partit polític centrat en resoldre els problemes reals dels ciutadans. Aquest manifest es va fer públic el 21 de juny del 2005. L'èxit de la convocatòria va confirmar el suport ciutadà. Des d'aquell moment, es va crear la plataforma civil que tindria com a objectiu la constitució d'un nou partit polític.

El 4 de març del 2006 es va presentar el Segon Manifest de Ciutadans en un Teatre Tívoli de Barcelona ple de gom a gom, on aproximadament mil persones es van quedar sense poder accedir al recinte. El 9 de maig, Ciutadans es va presentar al teatre Reina Victoria de Madrid sota els principis de Ciutadania, Llibertat i Igualtat, Laicisme, Bilingüisme i Constitució.

El 8 i el 9 de juliol es va celebrar el Congrés Constituent del Partit i es va decidir que el seu nom seria Ciutadans-Partit de la Ciutadania (Cs). El Partit es va dotar amb un reglament i un Comitè Executiu com a òrgan de direcció escollit democràticament. Albert Rivera va ser escollit president del partit.

Ciutadans es va presentar per primera vegada a les elecciones autonòmiques catalanes de l'1 de novembre de 2006 amb un resultat excel·lent: 3 diputats recolzats per 90.000 votants. Per primera vegada a la Democràcia espanyola, un Partit sorgit d'una plataforma civil aconseguia representació política.

Durant les eleccionss municipals del 2007 i les següents eleccions autonòmiques catalanes del 2010, Cs es va consolidar amb el suport de prop de 110.000 votants a Catalunya. El 25 de novembre del 2012, Cs va ser la sorpresa després d'haver aconseguit el recolzament de 275.000 votants i 9 diputats al Parlament de Catalunuya.

Després d'aquestes fites i les exitoses propostes de regeneració, transparència i lluita contra la corrupció realitzades per Cs, s'origina una crida des de moltes parts d'Espanya reclamant l'existència de Cs. L'expansió nacional del Partit va ser imparable durant els mesos posteriors.