Orígens

Ciutadans s'origina arran de la plataforma «Ciudadanos de Catalunya», promoguda per intel·lectuals catalans prestigiosos, com ara Féliz de Azúa, Albert Boadella, Francesc de Carreras, Arcadi Espasa, Teresa Giménez Barbat, Ana Nuño, Félix Ovejero, Félix Pérez Romera, Xavier Pericay, Ponç Puigdevall, José Vicente Rodríguez Mora, Ferran Toutain, Carlos Trías, Ivan Tubau i Horacio Vázquez Rial. Recollien el sentiment de molts ciutadans de Catalunya que no se sentien representats pels partits polítics existents.

El 7 de juny del 2005 es presentà un Primer Manifest en què es plantejà a la societat la necessitat de crear un nou partit polític centrat a solucionar els problemes reals dels ciutadans. Este manifest es féu públic el 21 de juny de 2005. L'èxit de la convocatòria confirmà el suport ciutadà. A partir d'eixe moment es creà la plataforma civil que tenia com a objectiu la constitució d'un nou partit polític.

El 4 de març del 2006 es presentà el Segon Manifest de Ciutadans al Teatre Tívoli de Barcelona, on ben abarrotat, vora mil persones es quedaren sense poder entrar al teatre. El 9 de maig, Ciutadans es va presentar a Madrid al teatre Reina Victoria amb els següents principis: Ciutadania, Llibertat i Igualtat, Laïcisme, Bilingüisme i Constitució.

Els dies 8 i 9 de juliol se celebrà el Congrés Constituent del Partit, on es decidí que el nom fóra Ciutadans-Partido de la Ciudadanía (Cs). El Partit es va dotar d'un reglament i d'uns òrgans de representació: un Consell General, escollit mitjançant llistes obertes, com a màxim òrgan de representació, i un Comité Executiu, com a òrgan de direcció elegit democràticament. Albert Rivera fou elegit president del partit.

Ciutadans va concórrer per primera volta a les eleccions autonòmiques catalanes de l'1 de novembre de 2006 amb un resultant excel·lent: 3 diputats gràcies al suport de 90.000 votants Per primera vegada en la democràcia espanyola, un partit sorgit d'una plataforma civil va aconseguir representació política.

Durant les eleccions municipals de 2007 i les següents eleccions autonòmiques catalanes de 2010, C'S es consolidà amb el suport de vora 110.000 votants a Catalunya. El 25 de novembre del 2012, Cs fou la sorpresa de les eleccions, en aconseguir 275.000 vots de l'electorat i 9 diputats al Parlament de Catalunya.

Rere esta fita i les exitoses propostes de regeneració, transparència i lluita contra la corrupció dutes a terme per Cs, es féu una crida des de moltes parts d'Espanya que demanava l'existència de Cs. L'expansió nacional del Partit fou imparable durant els mesos següents.